Hur funkar relining?

Relining är en metod som renoverar rör på insidan så man slipper att gräva upp och byta redan existerande rör.
Oftast så har man byggt in alla rör i väggar och golv utan tanke på att det kanske behöver bytas ut i framtiden.

Att reparera rör inifrån blir mer den metoden som föredras eftersom det oftast är billigare och är väldigt hållbart.
Det finns företag som rm bygg som specialiserat sig på enbart relining som kan erbjuda olika metoder och varianter.

Dom vanligaste metoderna är antingen med en lång strumpa eller att man målar med något tätande material, man föredrar strumpmetoden där det går att tillämpa då det skapar ett eget rör inuti det gamla till skillnad mot sprutmetoden där man mer lagar det gamla röret.

Lite smalare rör använder man sprutmetoden på eftersom man annars riskerar att strypa flödet. Äldre avloppsrör brukar vara ojämna och orsaka stopp om man inte spolar tillräckligt mycket vatten vid toalettbesök, utför man relining Östermalm på dessa äldre avlopp så blir det slätare och orsakar färre stopp.

Strumpmetoden innebär inte att man använder vanliga strumpor utan man använder en lång stor strumpa som är mer slang vilken blåses upp och hålls uppblåst i röret.
Strumpan är gjord av en glasfiberväv som är dränkt i epoxi som härdar under tiden den hålls uppblåst, det kan ta upp till ett dygn innan allt är härdat.

Står man inför valet mellan relining eller stambyte så föredrar man relining där man slipper att hugga och bila upp golv eller väggar för att kunna byta rör.
Att använda strumpmetoden innebär att man kan täppa till hål och sprickor på gamla rör och när strumpan härdat så är det så pass stabilt att det hade kunnat stå själv.
Sprutmetoden täpper inte till större hål men kan täta mindre sprickor därför är det en kortare garantitid på denna metoden.